Stipendier för Gymnasieelever

Hem För gymnasieelever

Att söka stipendier under gymnasietiden är en bra möjlighet för elever att få ekonomiskt stöd för sina studier. Det finns stipendier som är knutna till specifika utbildningar, geografiska områden eller ekonomiska förutsättningar. Många av dessa stipendier delas ut av stiftelser, företag och organisationer som vill uppmuntra unga att fortsätta sin utbildning.

5 stipendier för gymnasiet

Här är tips på fem stipendier som de gymnasieelever som uppfyller kraven kan söka:

1

Gålöstiftelsens studiestipendium

Gålöstiftelsen delar varje år ut stipendier till gymnasieelever och yngre elever som bor i Storstockholm. Syftet är att ge ekonomiskt stöd till studiemotiverade ungdomar som har goda studieresultat men som behöver ekonomisk hjälp för att kunna genomföra sina studier. Det kan sökas av elever som studerar nationella program inom både teoretiska och praktiska ämnen, och det går även att få stöd för studier utomlands.

  • Målgrupp: Gymnasieelever folkbokförda i Storstockholm (exklusive Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn och Södertälje).
  • Stipendiebelopp: 7 000–11 000 kronor per läsår.
  • Ansökningsperiod: 1 november–31 januari.
Gålöstiftelsen – Studiestipendium
2

Swedols stipendium Framtidsbygget

Swedols stipendium Framtidsbygget är riktat till elever som går eller ska börja på en yrkesinriktad gymnasieutbildning. Syftet är att uppmuntra unga att utbilda sig inom branscher där det finns stor efterfrågan på arbetskraft, såsom bygg, fordon, hantverk och el. Stipendiet delas ut för att ge ekonomiskt stöd till elever som visar engagemang och vilja att utvecklas inom sitt yrkesområde. Det kan användas till verktyg, arbetskläder, studiematerial eller andra utbildningsrelaterade kostnader.

  • Målgrupp: Gymnasieelever inom yrkesutbildningar som Bygg- och anläggning, Fordon & transport, Hantverk, Industritekniska, Naturbruk, VVS & fastighet samt El & Energi.
  • Stipendiebelopp: 25 000 kronor.
  • Ansökningsperiod: Vanligtvis slutet av oktober.
Swedol – Framtidsbygget
3

Kungl och Hvitfeldtska Stiftelsens gymnasiestipendier

Denna stiftelse delar ut stipendier till gymnasieelever med goda studieresultat som är födda eller bosatta i Bohuslän. Stiftelsen har fyra olika stipendier för gymnasieelever, som alla har lite skilda krav och studiebelopp: Bohuslänskt stipendium, Schillerskt stipendium, Stiftsstipendium och Utbildningsstipendium. För att få stipendiet krävs att eleven har goda betyg och kan visa att han eller hon sköter sina studier på ett föredömligt sätt.

  • Målgrupp: Gymnasieelever födda i Bohuslän/Göteborg eller folkbokförda där vid studiestart.
  • Stipendiebelopp: 5 000–35 000 kronor.
  • Ansökningsperiod: Varierar beroende på stipendium.
Kungl och Hvitfeldtska Stiftelsen – Gymnasiestipendier
4

Anna Whitlocks Minnesfond – stipendium för gymnasieelever

Anna Whitlocks Minnesfond delar ut stipendier till gymnasieelever bosatta i Stockholms län. Eleverna bör ha höga betyg och ha visat ett starkt engagemang för sina studier. Ansökan kräver ett personligt brev där eleven beskriver sina framtida utbildningsplaner och hur stipendiet skulle kunna hjälpa.

  • Målgrupp: Gymnasieelever i Stockholms län med goda studieresultat.
  • Stipendiebelopp: Beloppet varierar.
  • Ansökningsperiod: 1 januari–1 mars och 1 juli–1 september.
Whitlockska stiftelsens stipendium för gymnasieelever
5

Axel och Sofia Alms Stiftelse – stipendier för gymnasiestudier

Axel och Sofia Alms Stiftelse delar ut stipendier till unga gymnasieelever som har godkända betyg och är i behov av ekonomiskt stöd. Stipendierna syftar till att hjälpa behövande studenter att kunna fullfölja sin utbildning och täcka kostnader för exempelvis kurslitteratur, dator eller andra utbildningsrelaterade utgifter.

  • Målgrupp: Behövande unga gymnasieelever med godkända studieresultat.
  • Stipendiebelopp: Belopp varierar beroende på ansökan och stiftelsens resurser.
  • Ansökningsperiod: Vanligtvis 1 september–15 oktober.
Axel och Sofia Alms Stiftelses

Hitta fler stipendier för gymnasiet

Förutom dessa så finns många fler lokala stipendier för gymnasieelever olika städer och län. Många kommuner, stiftelser och föreningar delar ut bidrag till studenter från en viss ort eller med en särskild inriktning. Ett bra sätt att få information om dessa är att kontakta skolans studievägledare eller på kommunens webbplats. Det finns även flera stipendier som både gymnasieelever och äldre studenter kan söka.

Håll koll på datum

Det är också viktigt att ha koll på de specifika krav och datum som gäller för varje stipendium. Vissa har fasta ansökningsperioder, medan andra kan sökas löpande. Ofta finns ingen möjlighet att komplettera ansökan när sista ansökningsdatum har passerat.

Läs mer

Stipendier för Kvinnor

Läs mer

Stipendier för Äldre studenter

Läs mer

Stipendier för Utlandsstudenter

Läs mer

Stipendier för Yrkesutbildning och folkhögskola

Läs mer